Originální bohatství a krása moravské přírody z jejích čtyř vinařských podoblastí přenesené do jedné unikátní řady vín.
Vinařství Na Soutoku je rodinné vinařství, které vzniklo v roce 2011. Zakladatel vinařství, Ing. Karel Průša, CSc. je absolvent oboru Kvasná chemie na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze a kandidaturu (CSc.) získal v Mikrobiologickém ústavu Akademie věd České republiky.
Profesně se zabývá vínem z výrobního i výzkumného hlediska již od roku 1972.
Samotnou výrobou vína se zabývá jeho syn, Ing. Karel Průša ml., absolvent oboru Biochemie a biotechnologie a oboru Technologie potravin na pražské VŠCHT.
Výrobní prostory Vinařství Na Soutoku se nacházejí v malebné jihomoravské krajině na samotném okraji města Břeclav. Ve vzdálenosti 15 km od našeho sídla je SOUTOK řek Moravy a Dyje, magické místo, které představuje geograficky nejjižnější bod Moravy a zároveň místo, kde se setkávají hranice mezi ČR, Slovenskem a Rakouskem.
Ve vzdušné vzdálenosti 10 km od našeho vinařství se zase nachází bod, kde se setkávají tři ze čtyř moravských vinařských podoblastí: Mikulovská, Slovácká a Velkopavlovická. Dá se tedy říct, že ležíme přímo „v srdci“ Moravské vinařské oblasti.
Poloha našeho výrobního zázemí, která nám zajišťuje dobrý přístup do všech moravských vinařských podoblastí, nás natolik inspirovala, že jsme se rozhodli pro vytvoření zatím naprosto unikátního projektu – vytvořit kolekci vín nejvýznamnějších moravských odrůd, které byly vypěstovány ve vinicích, jež jsou pro jejich pěstování typické, někdy až vyhlášené, a mají pro danou odrůdu ideální podmínky.
U nás ve vinařství například zpracováváme hrozny Ryzlinku Vlašského pocházejícího z vinic Mikulovského regionu, který je pro pěstování této odrůdy nejvhodnější a poskytuje obecně nejlépe hodnocené „Vlašáky“. Podobně zpracováváme například Sauvignon ze Znojemska, André a Chardonnay z Velkopavlovické podoblasti atd..
Přitom jsme schopni díky ideální poloze města Břeclav převézt většinu nasbíraných hroznů přímo z vinice do sklepa za kratší dobu než 20 minut.
Zpracování hroznů probíhá co nejrychleji a technologické vybavení, na kterém zpracování probíhá, představuje to nejmodernější, co se dnes ve vinařské technologii používá.
Samotný způsob výroby je u nás založen na kombinaci tradičních postupů, které reflektují zvyky a tradice výroby vína na Moravě, s nejmodernějšími postupy.
Velkým zdrojem informací jsou pro nás především zkušenosti a praxe, získané při dlouhodobé profesní spolupráci a častých návštěvách v různých světových vinařstvích, především v Chile a Argentině, USA, Austrálii a Novém Zélandu. Odtud jsme si přinesli například technologie jako chlazení rmutu suchým ledem (pevný oxid uhličitý), s ním související až několikatýdenní studenou maceraci a velkou část technologie výroby červených vín.
Hrozny pro výrobu našich vín pocházejí z vinic našich přátel a od roku 2018 také z vlastních vinic na Slovácku. K dodavatelům hroznů máme absolutní důvěru, protože se většinou jedná o velmi blízké přátele, kteří mají s prací ve vinici celoživotní zkušenosti a praxi a kteří dodávají hrozny významným moravským producentům už desetiletí.
Nákup hroznů od více dodavatelů nám také poskytuje možnost si surovinu kontrolovat už ve vinici a pečlivě vybírat. Do našeho vinařství přijmeme opravdu jen ty nejzdravější a nejlépe vyzrálé hrozny. Každý rok pečlivě vybíráme nejlepší hrozny z celé Moravy a vždy z těch nejlepších poloh pro danou odrůdu.