Vínem proti mozkové mrtvici

Mozková mrtvice představuje velmi závažný zdravotní problém, jenž je podle počtu téměř 300 000 pacientů navštěvujících lékaře i podle téměř 30 000 pacientů s novým případem mozkové mrtvice (údaj z roku 2007 ÚZIS), ještě naléhavější než srdeční infarkt.

Bylo jednoznačně prokázáno, že pití malého množství alkoholu snižuje riziko vzniku mozkové mrtvice. Americká kardiologická společnost ukázala až dvojnásobné snížení výskytu mozkové mrtvice a u 22 000 mužů bylo prokázáno tako významné snížení rizika. Podle dalších dvou amerických studií došlo ke snížení rizika mozkové příhody u první na polovinu a v druhé, již z roku 1997, až o 55 %.

(Zdroj: VÍNO NA ZDRAVÍ, Šamánek Milan a Urbanová Zuzana; ISBN 978-80-87138-17-5)


Další aktuality

Přehlídka moravských vín na Táborském festivalu vína 28.3.2015

V sobotu 28. 3. 2015 proběhne velké finále Táborského festivalu vína přehlídkou moravských vín, a my Vás na ni společně […]

Číst více >

Víno v řecké mytologii - Dionýsos II. díl

Dionýsos, řecký bůh vína, byl bůh mocný. Svým třtinovým prutem se šiškou na konci (tzv. thyrsem), dal z tvrdé skály […]

Číst více >

Víno v řecké mytologii - Dionýsos I. díl

Z řecké mytologie známe několik pověstí o Dionýsovi, bohu vína. Tyto pověsti tvoří základ pohanského mýtu, který je nedílnou součástí […]

Číst více >